Crossbaner i Norge

3182447082_08f5efe267Cross kjøring er noe som har blitt veldig populært i Norge. Resultatet av dette er jo så klart at det bygges flere og flere crossbaner som kan brukes av både store og små som driver med denne sporten. Noe som kjennetegner en crossbane er at den alltid er dekket av enten jord, sand eller noe som ligner på de to materialene.

Klubber og baner

Det finnes en mengde forskjellige klubber rundt om i Norge som driver med cross kjøring. Størrelsen på disse klubbene kan variere men de aller største av dem har en egen crossbane som de kan bruke under trening og under ulike konkurranser som de selv arrangerer.
På Hovemoen i Lillehammer så finner man en crossbane som for tiden brukes mest av NMK Sør-Gudbrandsdal. Denne klubben har ca 150 medlemmer som alle er aktive under cross kjøring. Banen som de bruker er et vanlig motocross bane som er ca 1200 meter lang. Banen er i gjennomsnitt 5 meter bred og underlaget på denne banen er en blanding av grus og sand, og noen steder er det lagt på kvabb. Det dukker naturligvis opp ganske mye stein på banen, men dette ryddes opp i veldig ofte, slik at det ikke skapet noe fare. Banen har til sammen 20 startgrinder og kjørerne som bruker banen blir noen ganger delt opp i puljer. Dette er for at kjørere som ligger på ulikt nivå ikke skal ende opp på banen samtidig.

Motorsportstadion

I Bømlo så finner man en motorsportstadion som brukes til å kjøre cross. Banen har vært åpen siden 2010. Lengden på banen er ca 1600 m og på denne lengden så finner man tre trappehopp, tre platåhopp og en ganske brå sving. Det er ca 30 startgrinder og underlaget på banen er hard, men har en blanding av knust grus og sand over.
På Bømlo motorsportstadion så finner man også en crossbane som er egnet for små barn, altså de som begynner å kjøre cross fra de er fem år gamle. Denne banen er egnet for motorsykler som ligger mellom 50 og 65 cc.
Når man besøker Bømlo motorsportstadion så finner man vaskeplasser, toaletter, muligheter for camping og parkering, klubbhus og man har muligheter for å skifte.

Motorsportklubb

Innherred motorsportklubb er en klubb som består av over 120 medlemmer. Noen av medlemmene kjører ikke cross lenger men over 75 av medlemmene er aktive kjørere.
Banen som kan brukes til å kjøre cross på er på ca 600 meter og den er gratis å kjøre på for medlemmer, men for besøkende så koster det 50 kr.
Av fasiliteter på området så finner man en brakke på stedet, som man kan bruke for å skifte, eller så kan man benytte seg av toalettet som er der.
Er man interessert i å starte opp med cross kjøring så er det bare å ta kontakt med en av de mange klubbene i Norge og høre åssen man kan starte. Cross kjøring er en spennende og fartsfylt hobby som man kan ha glede av.